Så ska du tänka när du väljer julklappar till dina anställda

Så ska du tänka när du väljer julklappar till dina anställda

Nu kommer vi allt närmare julen, vilket innebär att det börjar bli dags att planera för julklappar. Detta gäller speciellt om du äger ett företag eller är chef på ett företag där ni tänkt ge julklappar till era anställda. Då måste du börja lägga fram en budget och försöka lista ut vad som är lämpligt att ge och hur mycket det bör kosta. För att underlätta för dig själv kan du faktiskt fråga dina anställda vad de helst skulle ha och utifrån det avgöra vad som blir bäst.

Så frågar du dina anställda

För att fråga dina anställda på ett så bra sätt som möjligt bör du först bestämma dig för några alternativ de kan välja mellan, så att du ser till att alla alternativ är inom budgeten och möjliga att ge. Använd dig av en medarbetarundersökning så får du ett snabbt och enkelt svar på vad de kan vilja ha och vad de skulle uppskatta mest. Sedan kan du kolla vad majoriteten svarat och utgå från det när du gör ditt val. I din undersökning kan du antingen ge förslag på exakta saker eller mer generella beskrivningar. Bland de mest uppskattade sakerna att få av sin chef finns presentkort, något ätbart, en upplevelse, en gåva till välgörenhet och en pryl eller ett klädesplagg. Du kan använda de generella beskrivningarna eller hitta specifika saker inom varje kategori.

Så väljer du rätt

I slutändan handlar det ändå mest om vad du känner att du vill ge dina anställda. Vill du gå en enkel väg kan du alltid ge årets julklapp för att underlätta för dig själv, så du slipper fundera så mycket över ditt val. Ibland kan personalen dock uppskatta något lite mer personligt där det känns som att du har tänkt ut något själv. När du ska ge bort något gäller det att tänka på rätt sätt för att det ska bli så bra som möjligt. Lägg fokus på något användbart istället för någon prydnad eller något klädesplagg som kanske inte faller alla i smaken. Det är såklart lätt att ge bort ett presentkort, men det kan också bli lite opersonligt. Att välja julklapp till dina anställda är inte lätt, men om du lyssnar på din magkänsla så ska du se att du hittar något som alla – eller i alla fall de flesta – blir nöjda med. Det bästa är kanske att ge en julklapp med lite av varje i så att alla hittar något de tycker om.