Årets Julklapp

Årets Julklapp

Vad som blir årets julklapp 2019 är det ingen som vet ännu. Sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut, HUI, presenterat en prognos för julhandeln. Detta sker i november, på årlig basis och utifrån denna prognos utses ” Årets Julklapp“. Oftast rör det sig om någonting nytt som har fått stor uppmärksamhet, men det finns kriterier att följa. Det ska vara någonting nytt eller något som har blivit intressant igen och försäljningsvärdet måste vara högt eller varan måste ha sålt mycket bra. Årets Julkapp måste också representera samtiden.

[IMAGE=ciOozSd9FBKY.jpg]

Många teknikprylar representerade

När man ser tillbaka på vad det är för saker som har blivit utsedda till årets julklapp från 1988 till dags dato är det mestadels teknikprylar som är representerade. Den allra först Årets Julkapp 1988 var bakmaskinen. Häll i ingredienserna, låt maskinen baka under natten och vakna till doften av nybakat bröd. Sedan dess är det många tekniska prylar som har blivit årets julklapp.

Teknik kräver dock elektricitet och många prylar gör att elmätaren tickar på. Vill man komma ned i kostnad är det klokt att se över sitt elavtal och kanske byta till ett med lägre pris, som till exempel hos Tibber.com/se. År 1989 blev det videokamerans tur. Mobiltelefonen, TVspel, Platt-TV, GPS-mottagare och mycket annat som har med teknik att göra har korats som Årets Julklapp under senare år. År 2010 var det surfplattans år. 2015 var robotdammsugaren prylen som alla ville ha och år 2017 var det elcykeln.

Undantag

Undantagen som bekräftar regeln är få, men finns. År 1993 var det till exempel en parfym som blev usedd till årets julklapp. Därförinnan, år 1990, var det en wok som alla plötsligt ville ha. År 1999 var det böcker, år 2002 en kokbok. Årets julklapp 2003 var en mössa och år 2005 var det ett pokerset. År 2008 var det en upplevelse som blev utsedd till Årets Julkapp, kanske i form av en luftballongfärd eller ett fallskärmshopp, eller varför inte vinprovning. År 2009 var det spikmattans tur. År 2011 blev matkassen Årets julklapp. Man fick helt enkelt en matkasse levererad till hemmet via en prenumerationstjänst, veckovis eller varannan vecka, med tillhörande recept. År 2018 utsågs återvunna kläder till Årets Julklapp när svenska folket började tänka på ett mer hållbart perspektiv.

Årets julklapp 2019

Handelns Utredningsinstitut avslöjar vad det blir den 20 november. Viss ryktesspridning förekommer och det finns de som tror att det kommer att bli hörlurar i år. Många har bytt sina earplugs mot hörlurar av lite bättre kvalitet och därför gissar de flesta på just dessa. Hörlurar blev också årets julkapp år 2012 då många började lyssna på ljudböcker istället för att läsa själv. Trenden idag är liknande, men folk lyssnar kanske mer på poddar, musik, radio och allt möjligt och då vill de ha bra ljudkvalitet, vilket sällan är möjligt med bara earplugs.