Gör business av din idé

Gör business av din idé

Sitter du på en smart idé som skulle göra saker och ting mycket enklare? En pryl som till exempel underlättar användningen. Då är det dags att ta steget och göra verklighet av din idé, det vill säga skapa produkten och försöka sälja den. Men för att kunna göra det måste andra saker förberedas. Här kommer några praktiska tips till dig som vill göra business av din smarta idé.

Starta företag

För att sätta igång en produktion och slutligen sälja din produkt krävs ett företag. Du väljer själv i vilken bolagsform du ska låta projektet ta liv. Att starta ett aktiebolag är inte särskilt komplicerat och du har ofta verksamheten aktiv inom kort. Samma sak gäller för den enskilda firman som ofta är det första alternativet för den som startar eget helt själv. Det vill säga utan investerare eller andra kompanjoner involverade i företaget.

Har du själv ingen tidigare erfarenhet av att driva företag kan det vara bra att låta en professionell redovisningsbyrå sköta den administrativa biten åt dig. Hör dig för i din omgivning för att hitta byråer eller enskilda revisorer som erbjuder den tjänsten. Eller sök på nätet efter olika aktörer och be om att få en offert på önskade tjänster.

Patent på produkten

När det gäller uppfinningar är det viktigt att i ett tidigt skede säkra din idé. Det vill säga att du säkerställer att ingen kan “stjäla” din idé och göra business av något som du har uppfunnit. Det är den svenska patentlagen som styr hur detta fungerar i praktiken. För att registrera din produkt måste du kontakta Patent- och registreringsverket. Du ansöker om att få din uppfinning och produkt skyddad.